Daniel Höra - Betolakodók

copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_instagram-bejegyzes_nevtelen_terv_masolata_masolata_masolata_kopia_kopia.jpg

A Scolar Kiadó Young Adult sorozatának egyik kötete Daniel Höra  Betolakodók c. regénye, mely besorolása ellenére nagyon komoly témát jár körül. A számos irodalmi díjjal jutalmazott kötet a náci múlt jelenben felbukkanó szellemével riogat, sajnos nem alaptalanul.

Benjamint szülei halála után nagynénje családja fogadja be. A tizenöt éves kamasz egy német község, Bütenow lakója, mely sem munka-, sem pedig  szórakozási lehetőséget nem kínál az ott élők számára. Aki teheti, elköltözik a faluból, hogy a környező városokban próbáljon szerencsét. Akik maradtak, házaikba húzódva élik unalmas életüket, évek óta közömbösen viszonyulnak egymáshoz.

Egy nap egy fura család jelenik meg a faluban. Hamar kiderül, hogy a nagyvárosból érkeztek,  a régi udvarházat vásárolták meg, és biogazdálkodással kívánnak foglalkozni. A falu lakói gyanakodva figyelik az idegeneket, akik szokatlanul barátságosak és segítőkészek, igyekeznek összehozni a széthullott közösséget, szívükön viselik a közösségi élet színesítését. Benjamin iránt különösen nagy érdeklődést mutatnak, így a fiú hamar összebarátkozik a nála alig idősebb ikerfiúkkal, és Freyával, aki nem titkolja az iránta érzett rajongását.

Bár a falu lakói szépen lassan a bizalmukba fogadják az érkezőket, az olvasót már a történet elején kellemetlen szorongás keríti hatalmába. A fejezetek elején megjelenő rövid visszaemlékezés, egyértelműen valami tragikus végkifejletet vetít előre. A szerző szépen építi fel a cselekményt, bontakoztatja ki a történetet, nem sokkol, finoman csepegteti a negatív történéseket, mégis hamar nyilvánvalóvá válik a manipuláció, amivel a idegenek először csak maguk mellé állítják, majd egyre agresszívebben, uralmuk alá vonják a falut. A betolakodók személyisége egyre tisztábban körvonalazódik, egyértelművé válnak politikai nézeteik.

A könyv remekül ábrázolja, milyen könnyű egy érzelmileg éhes kamaszt manipulálni, és egy eszme szolgálatába állítani, ha elhitetik vele, hogy fontos, hogy szeretik, hogy tartozhat valahová. Benjamin okos, olvasott srác, a megjelenésük pillanatától érzi, hogy valami nincs rendben az idegenekkel. De csak egy érzelmileg kiszolgáltatott gyerek, aki a figyelmeztető jeleket saját elméje képzelődésnek gondolja, mert hinni sem meri, hogy a család, melytől oly sok figyelmet és szeretetet kapott ártalmas, emberi életekre veszélyes lehet. Mire a józanész eloszlatja kétségeit, már késő, megtörténik a tragédia. Ben mindennek ellenére szimpatikus főhős, olvasóként aggódtam érte, szurkoltam neki, egy pillanatig sem hibáztattam jóhiszeműsége miatt.

Benjamin esete a legjobb példa rá, mennyire befolyásolhatóak a kamaszok, s hogy milyen fontos, hogy abban az életkorban, amikor a leginkább keresik önmagukat, mikor a legjobban szeretnének tartozni valahová, és a legfőképp hajlamosak lázadni a „rendszer” ellen, odafigyeljünk és vigyázzunk rájuk.

A könyv fontos dologra hívja fel a figyelmet: a szélsőséges nézeteket vallók ma is köztünk élnek, s az antiszemitizmus egy pillanat alatt képes szárba szökkenni, ha megfelelő táptalajra akad. Az embereket könnyű megvezetni és elvakítani, bárkit hajlamosak vagyunk megbélyegezni, sőt, meglincselni, akit elég hangosan és sűrűn szidalmaznak.

Azt gondolom, fontos ilyen jellegű regényeket is a kamaszok kezébe adni, s ezzel nem csak a szülők, de a fiatalok figyelmét is felhívni az élet árnyoldalaira. Tizenöt éves kortól bárkinek ajánlom Höra kötetét.

Bár a Betolakodók nem egy felemelő, könnyed olvasmány, a szívünk mélyén végig azt reméljük, hogy a kötet végén győzedelmeskedik a jó, és elnyeri büntetését a gonosz. Hogy az író milyen végkifejletet szánt a művének kiderül, ha elolvassátok a regényt!