Koncz Csilla - Mélymerülők

copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_instagram-bejegyzes_nevtelen_terv_masolata_masolata_masolata_masolata.jpg

Koncz Csilla, saját bevallása szerint nem tervezte, hogy könyvet ír.  Hobbiból, s mert kellemes időtöltésnek érezte, történeteket fogalmazott.  Saját célra, legfeljebb a legközelebbi ismerősök szórakoztatására. A történetek végül életre keltek s összefüggő sztorivá álltak össze. Aztán egy nap, megszületett a Mélymerülők c. kötet.

Egy vidéki környezetbe helyezett történet, mely (számomra legalábbis) két fiatal útkereséséről szól. Tamás és Vera huszonéves fiatal felnőttek, akiknek sorsa két ponton is összeér. Először kamaszként találkoznak, egymást és saját magukat felfedezve tanulják a testi szerelmet. Bár éretlen, ügyetlen románcuk a nyárral együtt tovaszáll, emlékezetes marad. Vera számára legalábbis. Aztán kiderül, hogy Tamás sincs ezzel másként, bár ő férfias módon őrzi a múltat: csak bizonyos részletek maradtak meg benne, a pasik számára leginkább lényegesek: a lány szája, haja, illata, bőrének érintése. Nem emlékszik viszont a lány nevére, s arra sem, milyen mondatok hangzottak el köztük azokban a napokban.

Én úgy éreztem, mindkét fiatal menekül: a múlt és a jelen elől egy bizonytalan jövő irányába törekednek. Aztán jön ez a második találkozás, mely talán sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint azt az első pillanatban gondolná(n)k. Akkor ott, abban a vidéki kocsmában történik valami megmagyarázhatatlan. Talán az elkerülhetetlen végzet küld feléjük egy mosolyt, vagy csak egy angyal rebben el az asztaluk fölött, de mintha halványan rajzolódni kezdene egy biztató jövőkép. Egy olyan jövő képe, melynek együtt lehetnek részesei.

Jólesett elmerülni egy világban, melyről én is őrzök gyerekkori emlékeket. Vidéki hétköznapok, búcsúk hangulata, a nagymama sparheltjén rotyogó ebéd. Csilla hiteles karakterekkel, élethűen ábrázolja a falusi lét apró mozzanatait, a szöveg egyszerre ébreszt emlékeket, és kelt szorongást bennünk. Szereplői nem okvetlenül válnak kedvencekké, hiszen egy olyan gyerekkor formálta őket, mely önbizalom- és szeretethiányos embereket nevelt. Nem kecsegtet biztató jövővel, szégyellni, mélyre temetni való. De Vera és Tamás története mindenképpen elgondolkodtat és tükröt tart.

S hogy mit kezd egymással ez a két szeretetre éhes fiatal? Bízzunk benne, hogy Csilla egy következő kötetéből ez is kiderül majd.