Egy regény amely kalandra hív: T. C. Lang - A lámpás nyomában

copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_copy_of_instagram-bejegyzes_nevtelen_terv_masolata_masolata_masolata_kopia_kopia_2.jpg

Létezik egy elképzelés, miszerint magánkiadásban megjelent magyar regényt nem érdemes kézbe venni. Elsőkönyves szerző esetében pedig ez állítólag hatványozottan igaz. Sokan úgy tartják, mivel manapság bárki bármit kiadathat, a piac telítve van a magukat írónak tituláló harmatgyenge firkászokkal, akiknek valójában fogalmuk sincs arról, hogyan kell jó könyvet írni. Szóval az az olvasó, aki biztosra akar menni, messzire kerülje el a szerzők ezen rétegét, vásároljon inkább ismert kiadók által felvállalt, lehetőleg külföldi regényeket. A hazai, magyar író, pláne, ha a kutya se ismeri, mindig lutri.

Ennek fényében úgy döntöttem, teszek egy próbát. Ráadásul mély vízbe ugrom, határfeszegetős projektbe kezdek, és választok egy számomra teljesen ismeretlen és eddig cseppet sem csábító műfajt, a fantasy-t. Hadd látom, mit tud egy elsőkönyves fiatal magyar szerző, aki mögött nem áll komoly kiadó!


T. C. Lang regénye, A lámpás nyomában egy fiatal lány, Sarah, és egy szó szerint angyali férfiú, Ronael kalandos történetét meséli el. Mivel Lucifer, a bukott angyal, a pokol ura ellopja a mennyország kulcsát, az emberiség sorsa veszélybe kerül. Lucifer célja nem más, mint hogy démonaival benépesítse a Földet, s az emberek életét valós pokollá tegye. Ronael azért érkezik a Földre, hogy visszaszerezze a kulcsot és megakadályozza a tragédiát. Ehhez viszont egy földi segítőre van szüksége, akit meg is talál Sarah személyében. Az angyal persze rettentően vonzó, így Sarah pillanatok alatt szerelembe esik, és gondolkodás nélkül vállalja a feladatot. Hogy Sarah alapból ilyen belevaló és kalandvágyó-e, vagy a szerelem bolondítja meg egy kicsit és teszi meglepően vakmerővé, azt nem tudom, de tény, hogy szívvel-lélekkel segíti az angyalt földi küldetése során. Odaadása nem marad eredménytelen, az angyal, akiről a lány még azt sem feltételezi, hogy képes az emberi érzelmekre, egy idő után viszonozza a lány szerelmét. De vajon lehet-e jövője egy ennyire szokatlan, bár minden kétséget kizárólag különleges kapcsolatnak? Hogy a szerelemre áldásukat adják-e az égiek, azt természetesen nem árulom el. A könyvből minden kiderül…

A kérdés, hogy mi sülhet ki egy angyal és egy emberi lény párosából, egy küldetésből, amit az emberek megmentéséért visz véghez ez a furcsa kettős, a fülszöveget olvasva azonnal megfogalmazódott bennem. Mire a könyv végére értem, a válasz is megszületett: egy egészen kellemes, könnyen emészthető, ízekben és színekben gazdag teasüti, ami ráadásul kakaó és kávé mellé is remekül passzol.

Hogy csupán szerencsém volt-e, és sikeresen beletenyereltem a tutiba, vagy a fent leírt feltételezés volt erősen megkérdőjelezhető, nem tudom. Azt viszont igen, hogy az általam választott könyvben és szerzőben egy cseppet sem kellett csalódnom.

A fantasy, mint már említettem, nem az én világom.  Legalábbis ezt gondoltam, mielőtt elolvastam T. C. Lang, A lámpás nyomában c. regényét. Ez a kötet viszont rádöbbentett arra, hogy egy jól megírt könyv, bármilyen műfajon belül mozogjon is, képes magával ragadni. A szerző egy teljesen idegen, szokatlan és néha félelmetes, mégis varázslatos világba repített, s be kell valljam, élveztem az utazást.

Az írónő képzeletvilága vitathatatlanul színes és fantáziadús. Szeretem, ha a szerző meg tud lepni, ezért nagyon örültem minden váratlan fordulatnak. El kell ismernem, ebben a regényben meglepetésben nem volt hiány. A karakterek életre kelnek, a helyszínek változatosak és ügyesen felépítettek, az események egy érdekfeszítő filmként peregnek a szemed előtt.

Igazi csajos olvasmány, tömény romantika és szerelem, sok-sok kaland és izgalom. Bevallom, nekem néha kicsit sok volt a „rózsaszín”, de ezt nem rónám fel hibaként, hiszen az olvasók nagy része érzelemdús tartalmat vár egy romantikus regénytől. Megkönnyebbülésemre sem a szereplőket, sem a helyszíneket, sem a cselekményt nem éreztem klisésnek. A regény cselekményben gazdag, az első perctől lekötött, egy pillanatig sem hagyta elkóborolni a figyelmemet, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy három nap alatt végeztünk egymással.

Az utolsó pillanatig aggódhattam a szereplők életéért és boldogságáért, s a befejezés végül még meg is ríkatott.

Amit kaptam tehát T. C. Lang, A lámpás nyomában című regényétől:

Egy angyal és egy földi halandó szívet melengető románcát; izgalmas történet a szeretet és a szerelem mindent elsöprő, földi és égi erőket félreállító erejéről. Egy csodás mesét, sok-sok váratlan fordulattal, cseppnyit túlcsorduló érzelmekkel.

Fantasy rajongóknak mindenképpen ajánlom, de bátran kézbe veheti bárki, aki szereti a lenyűgöző, nem mindennapi történeteket.